Rosaarium

Memo meie aias olevate rooside hooldamiseks. Allikad Mart Ojasalu "Roosid, praktiline abimees" ja Rodale's illustrated encyclopedia of organic gardening2.

Schneewittchen S 1958- põõsasroos. Mõningatel andmetel Floribund ja sama kui Iceberg. Õied lumivalged, suured pooltäidetud. Õitseb külmadeni. Võrsed nõtked, peaaegu okasteta. Lehed helerohelised. Kõrgus 1m. Haigusja külmakindlus keskmine. Oktoobris mulda, puitumata võrsed lõika maapinnani maha. Tugevast tagasilõigatuna saab kasvatada ka peenraroosina.
2012 üks taim kasvas pool suve väga hästi potis, juulis istutasin peenrasse. Õiepungad veel oktoobriski.
Floribundid ei taha konkurentsi juuretasandil ning vajavad suuremat istutuskaugust ja seetõttu ei sobi väga hästi segaistutuseks2. Kokku 5 kohalikku Eesti istikut +1 saksa taim.
 

New Dawn LCl 1930 väänroos. Õied õrnroosad, täidetud, lõhnavad, varisevad kergesti. Õitseb sügiseni. Lehed tumerohelised, läikivad, kõrgus 1,5-3m. Haiguskindlus rahuldav, külmakindel väänroos. Oktoobriks on kasvanud uued paarimeetrised võrsed, mille otsad tuleb ära näpistada et võrsed puituksid, väänroose sügisel tagasi ei lõigata. Aprilli lõpus tee kevadine tagasilõikus säilitades terve roheline osa.
Kas õitseb eelmise aasta või selle aasta võrsetel?
2012: kaks taime istutatud murusse - männi all  kasvab hästi, aiaääres kiduralt.
4 taime istutatud septembris müüriäärde.


Aspirin Bod 1998 pinnakatteroos õied roosad ja täidetud, ilusa vormiga. Lehed tumerohelised,läikivad. Kõrgus 50cm. Haigus- ja talvekindlus hea.
3 taime katuse all peenras, supertaimed, kaks õitsevad rikkalikult veel oktoobris.


Swany Bod 1977. Pinnakatteroos, õied valged, roosaka südamikuga, täidetud, keskmise suurusega. Lehed tumerohelised, läikivad.Kõrgus 40-60cm. Haigus ja talvekindlus hea.
Madalatel peenraroosidel jäetakse kevadisel lõikusel alt lugedes 3-5 punga.
2012 üks taim katuseall peenras.

Aprilli lõpus tehakse kevadine lõikus: eemaldatakse kõik pruunid osad, rohelistele elusvõrsetele tehakse lõige 1-2cm pungast ülespoole, kolmeaastased kollakaspruunid võrsed lõigatakse välja. Kevadise lõikuse jäägid põletatakse. Mai alguses jälgi kõiki roosivaablaste ebaröövikute suhtes, kobesta ja multshi muld. Tahmlaiksust saab tõrjuda juuli alguses Score või Baymati profülaktilise pritsimisega. Parim roosimuld on neutraalne või kergelt happeline pH-ga 5,0-6,5.

Valgetest mida juurde tahta: teehübriidid HT Grand Nord ja Polarstern ja kobarõieline peenraroos F Greensleeves?
Minul on pandud kõikide rooside vahele sel sügisel lavendlipõõsad ja küüslauk, vaatame mis sealt kevadeks paistab ja kuidas naabrid kahjuritõrjena töötavad.

Kommentaarid

Populaarsed postitused