Juunikuu keskpaik pikas peenras

 Üks suur töö sai tehtud: rododendronid kolitud lõunapeenrast pika peenra alguses olevasse eraldi juppi.   Sel aastal toodud "Metallica" oli prooviks mitu nädalat potiga tulevases asupaigas ja tundus, et koht sobib - lõi pungad kenasti lahti ja on tänaseks õitsenud paar nädalat. Alguses oli õite värvus lilla, praegu on õied viimase piiri peal enne närbumist ja veidi heledamaks läinud. Pika peenra majapoolne ots on maja varjus, päikest saab hommikul 4 tundi ja olenevalt päikese loojumisnurgast ka tunnike õhtul. UV-kiirgust peaksid saama siiski päev läbi, sest hoolimata varjust on nad otseselt taeva all. Talvel on selles kohas paks lumi ja päikesepõletused on välistatud. "Kaino" ja jaku rodo "Silver Lady" said kolitud ja  muld vahetatud ühe poole päeva tööna, abiks olid kaks käru :)

Rhododendron "Metallica"
Pikas peenras sai ka veidi ümberkorraldusi tehtud. Kõigepealt lugesin läbi Pentti Alanko "Püsililled" sissejuhatuse ning sain aru, et formaalseid püsikupeenraid harrastatakse praegu veel ainult Soomes ja Eestis kui muu maailm on juba ammu läinud loodusest inspireeritud hooldusvabade segapeenarde juurde. Kuna olen nö puhas leht aianduses, siis põhiliselt kõhutunde järgi olingi segaistutuse teele läinud aga seda tunnet ei olnud toetamas teadmisi ning olin kõhklev kuidas edasi minna. Tellisin omale alustuseks Piet Oudolfi ja Noel Kingsbury "Planting: a new perspective" (2013), mis on super raamat! Põhjalik ja sisutihe. Proovin edaspidi sellest raamatust inspireerituna ka oma taimede kohta koostada väikesed analüüsid.

Vaade aknast

Suur tähtputk Astrantia major "Star of Billion"


esiplaanil Tähklavendel Lavandula angustifolia "Hidcote"
lavendli taga kirjade järgi etiketi järgi varjukivirik Saxifraga umbrosa "Clarence Elliott" ("Püsililled" järgi on pikemat aega segi aetud linnakivirikku S.x Urbiumi ja varjukivirikku - viimane on puhta liigina väga haruldane. Ka guugeldamine annab "Clarence Elliotti" tulemusena variandid nii S.x urbiumi kui S.x umbrosa, seega eeldan siiski et tegu on S.x Urbiumi ehk linnakivirikuga)
Tagaplaanil tähkja liatrise Liatris spicata "Alba" lehed

Suur tähtputk Astrantia major "Royal" - jälle segadus nimega - Hansaplanti lehel ei ole sellise nimega tähtputke ...

Metssalveid salvia nemerosa "Marcus" (sinine) ja "Schneehügel" (valge)

Iris Sibtosa-Hybr. "Levender Landscape" (ristatud on siberi võhumõõk I. sibirica ja harjasiiris I. setosa: dr T. Tamberg 2012)
Valge siberi võhumõõk Iris sibirica Dreaming Late (dr T. Taberg 1997)

Siberi võhumõõk Iris Sibirica "Silver Edge"
tagaplaanil metssalvei salvia nemerosa "Caradonna"
esiplaanil udusena luht-kastevars Deschampsia cespitosa "Goldschleier"

tagaplaanil siberi võhumõõk Iris Sibirica "Ruffled Velvet"
esiplaanil faasseni naistenõges Nepeta Faassenii "Walker's Low"



Eesiplaanil harilik paelrohi Phalaris arundinacea "Picta"

Kommentaarid

Populaarsed postitused