Uustulnukad 2014 sügisel - uuendatud kevadel 2023

Tulp tulipa Weber's Parrot:
Tulpe kasvatatakse samal kohal 1-3 aastat. Paljundamine toimub peamiselt tütarsibulatega ja sobivaim mahapanekuaeg on september. Parim istutussügavus on 3 sibula kõrgust ja sibulate vahekaugus istutamisel 7 – 8 cm. Parim on tulbile neutraalne kuni leeliseline huumuserohke parasniiske saviliivmuld. Minul õitseb tavaliselt maikuus.

Karulauk  allium ursinum
9-aastaga on hakanud kenasti paljunema, põhitaim on suur ja lopsakas, kõrval palju väikeseid.

Rabarber Victoria

Peaks olema üks kõige suuremaid ja produktiivsemaid sorte mahlaste, keskmise suurusega roheliste vartega. Mina istutasin kasvuhoonesse viinamarja kõrvale, kuna seal oli tühi koht. Kahjuks ei kasva seal eriti hästi, 9-aastat hiljem võtsin esimest korda koogi tegemiseks, sest varred on peenikesed ja neid on vähe. Ilmselt pean kaaluma istutamist mujale. Interneti põhjal kasvab rabarber kasvab hästi savi- ja savimaadel ja eelistab siiski vahemikku 5,5-7 pH. Hea kasvu saavutamiseks vajab taim sügavat pinnast.

Scabiosa caucasica 'Perfecta Alba' Kaukaasia tähtpea

Tähtpead eelistavad päikselist kasvukohta ning hea drenaažiga parasniisket huumusrikast ja viljakat mullapinda. Suured valged õied juulis-augustis, hallikasrohelise lehestiku ja püstiste vartega 60-80 cm kõrgune püsilill. Ideaalne lõikelill. Närbunud õite eemaldamine pikendab oluliselt õitsemisaega. 2023.a. kevadel ma ei suuda meenutada, kas mul ta olemas on või kus ta olema peaks.

Metssalvei Salvia Nemerosa Amethyst


Lillakasroosade pikkade õisikutega taim õitseb kaua ja rikkalikult. Lõika peale esimest õitsemist taim tagasi, et kutsuda esile teine õitsemine. Vähenõudlik ja väga vastupidav taim, kuid kasvab paremini päikesepaistelises kohas ja keskmise viljakusega parasniiskel hea drenaažiga mullal. Vahekaugus 40-50cm.

Suur tähtputk Astrantia major Florence

Hea taim peenra tühimike täiteks, ei lase umbrohul läbi kasvada. Üks pikima õitsemisajaga püsikuid, kiire kasvuga, kõrgus 70-90 cm. Värvid on seda kontrastsemad, mida rohkem asub taim päikese käes. Noppides aeg-ajalt äraõitsenud õied, kasvatab taim üha uusi õisi lisaks ja näeb värske välja. Istuta rikkalikult väetatud mulda, kasta piisavalt palju, eriti esimesel kasvuaastal. Suuremaid puhmaid jaga kevadel ja lisa komposti. Ümberistutatud taimed võtavad kosumiseks veidi aega. Istutasin suure hariliku paelrohu Phalaris arundinacea "Picta" vahele, osaliselt varju. Kahjuks need kõrred on teda minu meelest pidurdanud ja istutan 2023 ümber.

Suur tähtputk Astrantia major Shaggy 2tk

Suur tähtputk Claret 2tk
Tähtputked eelistavad päikeselist kuni poolvarjulist kasvukohta. Eelistavad hea drenaažiga parasniisket huumus- ja toitainerikast mullapinda, kuid kuuldavasti kasvavad täitsa vabalt ka tavalises aiamullas. Mina istutasin tavalisse mulda kõrreliste vahele.

Hemerocallis Joan Senior 2 tk

Hemerocallis Dancing Summerbird 2tk


anemone x hybrida königin charlotte
2023.aastaks on see mul kadunud peenrast.

Harilik paelrohi Phalaris arundinacea ‘Picta’
Rohelise-valgekirjute lehtedega kiirekasvuga kõrreline. Taimede kasvuala tuleks hoolega piirata, sest paelrohud levivad väga kiiresti maa-aluste risoomidega. Vastupidav ja külmakindel, lihtne hooldada. Mullastiku suhtes ei ole nõudlik, ideaalne on liivasem kuni keskmine viljakusega püsivalt parasniiske pinnas. Paelrohud lõigatakse õievarte ilmumisel tugevalt tagasi, et värskendada taimede välimust. Kevadel puhastatakse taimed enne uue kasvu algust vanadest lehtedest. Minul nad ei olnud piiratud ja 2023.a. kevadeks on nad tugevasti võimust võtnud. Tegin piiri teiste taimedega vahele ja kolin kõik muud taimed paelrohu vahelt ära.

Kommentaarid

Populaarsed postitused